Ολοκληρώνεται η ανακατασκευή της Αποστραγγιστικής Τάφρου Ξυνιάδας

Συνάντηση με αγρότες του Δήμου Δομοκού στη γέφυρα Αγγειών είχε την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, οΠεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας ΘανάσηΚαρακάντζα, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστα Αποστολόπουλο, τονΠρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ηλία Σανίδα και τον Δήμαρχο Δομοκού Μπάμπη Λιόλιο.

Σκοπός της επίσκεψης και της συνάντησης ήταν να επιβλέψει ο Περιφερειάρχης τα αντιπλημμυρικά έργα πουεξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας, μαζί με τους προέδρους των ΤΟΕΒ και μεαγρότες, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των εργασιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα για την αποξήρανση της λίμνης ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 1942 με την κατασκευήειδικής Κεντρικής Αποστραγγιστικής Τάφρου (ΚΑΤ). Όλα τα τελευταία χρόνια, όμως, παρουσιάζονταν πλημμυρικάφαινόμενα, ενώ η περιοχή μετατράπηκε ξανά σε «λίμνη» μετά την σφοδρή κακοκαιρία του «Ιανού».

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κλήθηκε ουσιαστικά να αποκαταστήσει και σε αρκετά σημεία να διανοίξει ξανά -μετάαπό 80 χρόνια- την ΚΑΤ. Παράλληλα, αποκαταστάθηκαν και οι αναβαθμοί των πρανών. Αυτό καθιστά εύκολο πλέοντον καθαρισμό της ΚΑΤ, με ένα απλό σκαπτικό μηχάνημα, που ήδη διαθέτει ο TOEB Ξυνιάδας.

Ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο Δομοκού, με τη συμμετοχή προέδρων Κοινοτήτων και ΤΟΕΒ, προκειμένου νακαταγραφούν όλες οι ανάγκες και να προγραμματιστούν νέες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχουν ήδηεκτελεστεί ή εκτελούνται έργα ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε και για τηνπορεία προετοιμασίας του υδρευτικού φράγματος Δομοκού.

Μετά την σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Παρεμβαίνουμε με τις τεχνικές μας υπηρεσίες και δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών. Ολοκληρώνουμε την ανακατασκευή -ουσιαστικά- της κεντρικής αποστραγγιστικής τάφρου της Ξυνιάδας, με στόχο να μην πλημμυρίσουν ποτέ ξανά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.

»Παράλληλα, εκτελούνται σημαντικά έργα στο Δήμο Δομοκού και σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε και για το φράγμα Δομοκού. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα εντατικής δουλειάς και καλής συνεργασίας. Αποτελέσματα που μεταφράζονται σε νίκες για τον τόπο μας, για τον Δήμο Δομοκού, για όλη την Στερεά Ελλάδα».

Ο Δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος δήλωσε: «Έχουμε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το αποτέλεσμα είναι η αποκατάσταση ζημιών, που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Ιανός». Το σημαντικότερο είναι ότι προχωρούν σημαντικά έργα υποδομής και άλλες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας».

Share...

nea

Next Post

«Ήξεις αφήξεις» του Υπουργείου Οικονομικών για την παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αμφίσημες δηλώσεις

Δε Νοέ 22 , 2021
Ο βουλευτής Βοιωτίας, Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση που συνυπογράφουν και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητά να ενημερωθούν υπεύθυνα οι πολίτες-δικαιούχοι σχετικά με τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος για το τρέχον έτος. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, μετά την κατάθεση από το Υπουργείο Οικονομικών, των προσωρινών στοιχείων […]