Η Κυβέρνηση οφείλει να διαφυλάξει της θέσεις εργασίας των πολιτών και όχι να λάβει μέτρα με το σταγονόμετρο

Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργου Μουλκιώτηπρος τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση σχετικά με την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την προστασία της αγοράς εργασίας και των εργαζομένων

Ο κ. Γ. Μουλκιώτης, στην ομιλία του, επεσήμανε τα εξής:

  • H αγορά εργασίας και οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε πολλαπλά αδιέξοδα, που οφείλονται όχι μόνο στην πανδημία αλλά και στην ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα των μέτρων της Κυβέρνησης. 
  • H αντιμετώπιση του σοβαρού κινδύνου απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και φτωχοποίησης των εργαζομένων, το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργοποίησης θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης, που προβλέπει στήριξη 1 εκατ. εργαζομένων με καταβολή του 40% του μισθού, για 6 μήνες με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα SURE και το ΕΣΠΑ, συνολικού κόστους 2 εκατ. ευρώ και διασφάλιση των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Είναι δυσμενής εξέλιξη ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού αναβάλλεται μέχρι τον Ιανουάριο 2021, ρύθμιση που προστίθεται στις ήδη δυσμενείς διατάξεις για τους εργαζόμενους, όπως παράταση αναστολής των συμβάσεων εργασίας, δυνατότητα μείωσης ωραρίου, παγίωση της «ειδικής εκ περιτροπής εργασίας» με μείωση 50% του μηνιαίου μισθού. 
  • Υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις, που ουσιαστικά μονιμοποιούν την εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή τον μισό μισθό για μισή δουλεία και την φτωχοποίηση του εργαζομένου, με ωρομίσθιο 2,66 ευρώ. 
  • HΚυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί με υπευθυνότητα σε σχέση με τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής αλλά και να τις υιοθετήσει, όπως έπραξε, έστω και με καθυστέρηση, με προηγούμενες πρωτοβουλίες μας.
  • Ο Υπουργός οφείλει να δώσει διευκρινήσεις σχετικά με τηναιτία πολύμηνης αναβολής της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2020.

Ο Υπουργός, στην απάντησή του, ανέφερε ότι ταμέτρα τα οποία λαμβάνει η Κυβέρνηση,όπως η εκ περιτροπής εργασία, είναι «έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά», ενώ η διαδικασία αναβολής του κατώτατου μισθού σχετίζεται με τις δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μουλκιώτης η λύση «μέτρα με το σταγονόμετρο», που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, αντί των άμεσων πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση της οικονομίας, αυξάνουν τον κίνδυνο για διόγκωση της ύφεσης και της ανεργίας.

Share...
  •  
  •  

nea

Next Post

Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη λειτουργία των Ιερών Ναών κατά το χρονικό διάστημα 17 Μαίου - 5 Ιουνίου 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊου

Σα Μαΐ 16 , 2020
Από την Κυριακή 17 Μαΐου 2020 επιτρέπεται και πάλι η παρουσία πιστών στα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες των Ιερών Ναών της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με τις παρακάτω προϋποθέσεις, οι οποίες θα ισχύσουν έως τις 5 Ιουνίου 2020 και η τήρηση των οποίων κρίθηκε απολύτως απαραίτητη κατά την […]