Ανακοινώθηκαν οι Γαλάζιες Σημαίες για το 2020 – Πρωταθλήτρια η Φωκίδα στην Στερεά Ελλάδα

Με οκτώ Γαλάζιες Σημαίες συνολικά για το 2020, η Π.Ε Φωκίδας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη. H Στερεά Ελλάδα κατέλαβε 18 Γαλάζιες Σημαίες για τις ακτές της και 1 Γαλάζια Σημαία για τις Μαρίνες της.

Η Ελλάδα παραμένει «παγκόσμια δύναμη» στις καθαρές αλλά και οργανωμένες ακτές, κατακτώντας τη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες από όλο τον κόσμο, καθώς 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη λαμβάνουν φέτος Γαλάζια Σημαία.

Η Βοιωτία έχει δύο Γαλάζιες σημαίες, η Εύβοια τρεις, η Φθιώτιδα με πέντε και η Φωκίδα με οκτώ.

Πιο αναλυτικά τις παραλίες:

Βοιωτία

 1. Αγ. Ισίδωρος
 2. Πλάκα Δηλεσίου

Φωκίδα

 1. Ερατεινή
 2. Μοναστηράκι
 3. Σεργούλα
 4. Χιλιαδού
 5. Άγιοι Πάντες
 6. Καλαφάτης
 7. Μαϊάμι
 8. Τροκαντερό-Αγκάλη

Φθιώτιδα

 1. Γλύφα
 2. Καμένα Βούρλα/Mitsis Galini Wellness Resort
 3. Λιβανάτες 1/Κυανή
 4. Λιβανάτες 2/Σχοινιάς
 5. Σκάλα Αταλάντης

Εύβοια

 1. Αλυκές Δροσιάς
 2. Αστέρια Χαλκίδας
 3. Λευκαντί

Οι Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται από το 1987, αρχικά σε ακτές και μαρίνες και από το 2017 και σε τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική τους λειτουργία. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Το πρόγραμμα στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΝΕ).

Πώς επιλέγονται οι ακτές

Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν αίτηση και εξετάζονται από την εθνική επιτροπή κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι ακτές που έχουν βραβευθεί ελέγχονται απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είτε από την ΕΕΠΦ ή από την FEE και ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών- γι’ αυτό δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες περιοχές να «χάνουν» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τη Γαλάζια Σημαία.

Share...
 •  
 •  

nea

Next Post

Λιμάνια, υδατοδρόμια και αστικές αναπλάσεις στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη με το νέο Δ.Σ του ΟΛΝΕ

Πε Μάιος 21 , 2020
Με το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΝΕ συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. Ο κ. Σπανός που συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας, Γιώργο Κελαϊδίτη, συνεχάρη το νέο Πρόεδρο, Σπύρο Γεροντίτη και τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, Μπάμπη Μανιάτη και στην πρώτη τους συνάντηση οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία […]