18 Ιουνίου 1815 – η Μάχη του Βατερλό!

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Η μάχη του Βατερλό (κοντά στο σημερινό Βέλγιο) η οποία έλαβε χώρα στις 18 Ιουνίου 1815, κατέληξε σε συντριπτική ήττα του Ναπολέοντα κλείνοντας έτσι μια περίοδο πολέμων διάρκειας 23 ετών μεταξύ της Γαλλίας και των τότε ισχυρών δυνάμεων της Ευρώπης. 

Το 1804 ο Ναπολέων Βοναπάρτης από Ισόβιος Ύπατος, ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Γαλλίας (στέφθηκε στην Παναγία των Παρισίων) και σε διάρκεια 10 ετών έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Τον Οκτώβριο του 1813 δέχεται την ήττα από το συνασπισμό Βρετανίας – Ρωσίας – Πρωσίας – Σουηδίας και αναγκάζεται να υποχωρήσει. Έξι μήνες μετά, τον Απρίλιο του 1914, παραιτείται από την εξουσία μετά από πιέσεις των στρατηγών του και εξορίζεται στο νησί της Κορσικής, Έλβα. 

Πριν την ολοκλήρωση ενός έτους, δραπετεύει, επιστρέφει στη Γαλλία και στις επόμενες «100 ημέρες»που θα ακολουθήσουν, θα σκορπίσει το τρόμο και την απειλή προσπαθώντας να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Λουδοβίκος ΗΔ τότε αυτοκράτορας, στρέφει στρατό εναντίον του αποσκοπώντας στη σύλληψή του, ωστόσο ο στρατός όχι μόνο δεν τον συλλαμβάνει, αλλά τάσσεται στο πλευρό του.

Έτσι ο Ναπολέων αναλαμβάνει εκ νέου τα ινία του κράτους και αναδιοργανώνει το στρατό για να εκπληρώσει το αρχικό του όραμα εκμεταλλευόμενος τη στρατιωτική του πείρα. Οι δυνάμεις του συνασπισμού ενημερώνονται για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γαλλία και αρχίζουν τις προετοιμασίες τους για νέα σύγκρουση με τον Γάλλο στρατηγό. 

Η εκστρατεία ξεκινάει με μικρές συγκρούσεις και νίκες υπέρ του γαλλικού στρατού έως ότου έφτασαν στο Βατερλό, όπου εκεί τους περίμενε ο διοικητής του συνασπισμού, στρατηγός Ουέλιγκτον, με τον στρατό που κατάφερε να συγκεντρώσει στο λίγο χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεσή του.

Σε έκταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου παρατάχθηκαν οι 2 αντιμαχόμενοι, που αποτελούνταν από 55.000 στρατό, 15.000 ιππείς και 246 κανόνια ο Ναπολέων και 53.000 στρατό, 12.000 ιππείς και 156 κανόνια ο Ουέλιγκτον.

Και ενώ όλα προμηνύουν μια σφοδρή σύγκρουση αναμεταξύ τους, λίγο πριν την Γαλλική επίθεση ξεσπά δυνατή βροχή που μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετατρέπει το πεδίο μάχης σε βαλτότοπο δυσκολεύοντας έτσι τόσο το ιππικό όσο και το πεζικό, να κινηθούν ενάντια του αντιπάλου.

Το σθένος του Ναπολέοντα, η οίηση και η αυτοπεποίθησή του ήταν τόση, που δεν υπολόγισε σωστά τον αντίπαλο. Οργάνωσε επίθεση προς τη δεξιά πλευρά του αντιπάλου και δεν αντιλήφθηκε εκείνη που δεχόταν. Όταν είδε τη σκόνη από το ιππικό να πλησιάζει, ήταν πλέον αργά για να ανακτήσει τις δυνάμεις του, να αναχαιτίσει τον αντίπαλο και να αλλάξει τη ρότα του στρατού του. Ακολούθησε πολύωρη μάχη σώμα με σώμα. 

Επιγραμματικά, οι Γάλλοι θα απωθήσουν τους Πρώσους και θα οργανώσουν επίθεση με τα εφεδρικά τους τάγματα. Προς στιγμήν θα διασπάσουν την άμυνα του συμμαχικού στρατού, αλλά ο τελευταίος θα χρησιμοποιήσει άμεσα τις δικές του εφεδρικές μονάδες και παράλληλα με την αναδιοργάνωση των Πρώσων, θα αναγκάσουν τους Γάλλους σε άτακτη οπισθοχώρηση. 

Ο Ναπολέων ορμώμενος από τα στρατηγικά του προτερήματα θα προσπαθήσει με ζέση να ανασυντάξει την παράταξή του, χωρίς δυστυχώς επιτυχή αποτελέσματα. Ο Γαλλικός στρατός θα ηττηθεί, μα θα αρνηθεί πεισματικά να παραδώσει τα όπλα. Ο τελικός απολογισμός είναι συγκλονιστικός. 

Μετά από σχεδόν 24 ώρες, στο πεδίο της μάχης κείτονται νεκροί πάνω από 45.000 άνδρες!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νίκη για το συνασπισμό, κρίθηκε στις λεπτομέρειες, όχι τυχαία.  Εκμεταλλευόμενοι τα λάθη επικοινωνίας, κρίσης και ηγεσίας των Γάλλων κατάφεραν να θέσουν ένα τέλος στις περίφημες 100 ημέρες του Ναπολέοντα, ο οποίος μετά τη συντριβή του στο Βατερλό, αναγκάστηκε να παραιτηθεί για ακόμα μία φορά από την εξουσία και να τεθεί εκ νέου σε εξορία στο νησί Αγία Ελένη όπου εκεί θα παραμείνει για το υπόλοιπο της ζωής του.   

(φώτο Ναπολέοντα)

Ο Ναπολέων, ένας από τους λίγους που η ιστορία τον αποκαλεί «Μέγα», θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές του ιστορικού γίγνεσθαι. Μοιραία μα και χαρισματική προσωπικότητα που ναι μεν συνδέει το όνομά του με αρκετούς θριάμβους, αλλά καταγράφει στο ενεργητικό του επίσης, πολυετείς πολέμους που κόστισαν αμέτρητες χαμένες ζωές. Διπλωμάτης, οπαδός της ολιγαρχίας, στρατηγός με αλκή, αυταρχικός και άτεγκτος χαρακτήρας, άφησε τη σφραγίδα του στο ρου της εποχής του με τον «Ναπολεόντειο Κώδικα»που καθιέρωσε στην Ευρώπη την ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στο Νόμο.   

Κλείνοντας, η μάχη του Βατερλό θεωρείται δικαίως ως μια από τις σημαντικότερες μάχες διηνεκούς φήμης, διότι πρόσθεσε στο λεξιλόγιο όλων των γλωσσών του κόσμου μια νέα λέξη η οποία είναι συνώνυμη της ολοκληρωτικής καταστροφής και της πανωλεθρίας συνάμα: «ΒΑΤΕΡΛΟ».

Share...
  • 96
  •  

nea

Next Post

Που απαγορεύεται η κολύμβηση στη Βοιωτία

Πε Ιούν 18 , 2020
Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 11718_1349/12-6-2020  απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Βοιωτίας περί καταλληλότητας υδάτων κολύμβησης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας για την κολυμβητική περίοδο έτους 2020, απαγορεύεταιη κολύμβησηγια την προστασία της Δημόσιας Υγείας:  Σε όλα τα μικρά και μεγάλα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια και ναυπηγεία καθώς και σε απόσταση 200μ. εκατέρωθεν αυτών  Σε ζώνη […]