Δήλωση Γιώτας Πούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων γιορτάζεται κάθε 20ή Ιουνίου από το 2001, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης το 1951, της “Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων” και τη σύσταση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν επιφορτισμένη να επιληφθεί τη μετεγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων Ευρωπαίων που είχαν μείνει άστεγοι εξαιτίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Σήμερα, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που έχουν εκτοπιστεί με τη βία – διπλάσιος αριθμός σε σχέση με 20 χρόνια πριν – λόγω των πολέμων και των διώξεων. Το ιστορικό φαινόμενο των προσφυγικών μετακινήσεων, δεν αντιμετωπίζεται τοπικά  με αυταρχισμό και ξενοφοβία. 

Η Ελληνική κυβέρνηση καταπατά κατοχυρωμένα Ανθρώπινα Δικαιώματα Διεθνών Συμβάσεων και δεν προστατεύει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες με πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης. Η έξωση από τα σπίτια χιλιάδων προσφύγων που συγκεντρώνονται στα αστικά κέντρα, είναι αποτέλεσμα αυτής της αδιέξοδης πολιτικής.

Προσυπογράφουμε την έκκλησητου Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandiότι «ενώ η γλώσσα που χρησιμοποιείται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι συχνά διχαστική, παρατηρούμε επίσης ένα μεγάλο κύμα γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης, ιδίως από τις κοινότητες που υποδέχονται ήδη μεγάλους αριθμούς προσφύγων» και ότι «πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θετικά παραδείγματα και να διπλασιάσουμε την αλληλεγγύη που δείχνουμε με τους χιλιάδες αθώους ανθρώπους που αναγκάζονται, καθημερινά, να εγκαταλείπουν τις εστίες τους». Ο Δήμος Λεβαδέων μπορεί να είναι υπερήφανος γιατί με το πρόγραμμά του για τη φιλοξενία των προσφύγων αποτελεί ένα από αυτά τα θετικά παραδείγματα.Ας επαναλάβουμε την δέσμευσή μας να αγωνιστούμε για να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι διώξεις των ανθρώπων στον πλανήτη.

Share...
  •  
  •  

nea

Next Post

Δήμος Θηβαίων: Ενημέρωση για τη λειτουργία υπαίθριων αγορών από 17 έως 28/6

Σα Ιούν 20 , 2020
Ο Δήμος Θηβαίων ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρ. 2 της υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 37992 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2401/τ’Β/17-6-2020) σχετικά με τη λειτουργία των υπαίθριων αγορών, ισχύουν πλέον τα ακόλουθα:  Άρθρο 2Κανόνες λειτουργίας των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 1. Για το χρονικό διάστημα από […]