«Έναρξη νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας: όχι στον κυβερνητικό εμπαιγμό 36.500 ανέργων»

Ερώτηση – παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, Ευαγγελία Λιακούλη και Βασίλης Κεγκέρογλου, σε σχέση με τις αδικαιολόγητες πλέον καθυστερήσεις έναρξης του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο τείνει να έχει καταλήξει σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας».

Παράλληλα, οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα Πρόγραμμα για το οποίο αδημονούν 36.500 άνεργοι, που θα τοποθετηθούν σε ΟΤΑ, υπουργεία, υπηρεσίες του δημοσίου και Μητροπόλεις, το οποίο αναμένονταν να βγει στον αέρα από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ σε σχέση με τα δυνητικά σενάρια έναρξής του τονίζουν: 

«Η εκκίνηση της διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με το θετικό σενάριο ακόμα και αν η προκήρυξη αποσταλεί στο ΑΣΕΠ την επόμενη εβδομάδα ή την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα χρειαστεί, τουλάχιστον, 10 με 15 μέρες, προκειμένου να εγκριθεί και να αποσταλεί στον ΟΑΕΔ. Εν συνεχεία για την ανάρτηση των προσωρινών και στη συνέχεια των οριστικών πινάκων θα απαιτηθούν, επίσης, περίπου δύο εβδομάδες ή τρεις εβδομάδες, που πρακτικά σημαίνει ότι θα φτάσουμε στα μέσα Αυγούστου, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία για την κατανομή των επιτυχόντων στους δήμους, η οποία τελικά θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Κι όλα αυτά, αν δεν υπερισχύσει το αρνητικό σενάριο του ανασχηματισμού, οπότε και αναπόφευκτα οι διαδικασίες θα «παγώσουν» εκ νέου, ιδίως αν ‘’ανασχηματιστεί’’ και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου».

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να παρέχουν τις απαραίτητες εξηγήσεις για αυτές τις καθυστερήσεις και να δώσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, εδώ και καιρό δηλώνουν καθόλα έτοιμες για να υποδεχτούν και να εκδώσουν την προκήρυξη, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και δεδομένου ότι καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για τέχνασμα απόκρυψης της ανεργίας για το φθινόπωρο, οπότε και αναμένεται η εκτίναξή της. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και (2) Εσωτερικών

Θέμα: «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας»

Σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» έχει γίνει η προκήρυξη του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, που θα εκκινήσει τις διαδικασίες για τις 36.500 προσλήψεις ανέργων σε ΟΤΑ, υπουργεία, υπηρεσίες του δημοσίου και Μητροπόλεις, καθώς παραμένει «κολλημένη», εδώ και πολύ καιρό στο υπουργείο Εργασίας. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα Πρόγραμμα το οποίο επρόκειτο να βγει στον αέρα από τον περασμένο Οκτώβριο, η πρώτη ΚΥΑ υπεγράφη στις 4 Μαρτίου (!) έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ  από τις 9 Απριλίου, ενώ ακόμη και η νέα ΚΥΑ με τις αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 5 Ιουνίου!

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι χιλιάδες άνεργοι αναμένουν με αγωνία την εκκίνηση της διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με το θετικό σενάριο ακόμα και αν η προκήρυξη αποσταλεί στο ΑΣΕΠ την επόμενη εβδομάδα ή την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα χρειαστούν, τουλάχιστον, 10 με 15 μέρες, προκειμένου να εγκριθεί και να αποσταλεί στον ΟΑΕΔ. Εν συνεχεία για την ανάρτηση των προσωρινών και στη συνέχεια των οριστικών πινάκων θα απαιτηθούν, επίσης, περίπου δύο εβδομάδες ή τρεις εβδομάδες, που πρακτικά σημαίνει ότι θα φτάσουμε στα μέσα Αυγούστου, μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία για την κατανομή των επιτυχόντων στους δήμους, η οποία τελικά θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Κι όλα αυτά, αν δεν υπερισχύσει το αρνητικό σενάριο του ανασχηματισμού, οπότε και αναπόφευκτα οι διαδικασίες θα «παγώσουν» εκ νέου, ιδίως αν «ανασχηματιστεί» και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου.

Δεδομένου ότι η σχετική προκήρυξη για άγνωστο λόγο δεν προωθείται από την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις.

Δεδομένου ότι το κείμενο της προκήρυξης δεν έχει σταλεί ακόμα στο ΑΣΕΠ, προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή να την εγκρίνει και να ακολουθήσει η διαδικασία η διαγωνισμού.

Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, εδώ και καιρό δηλώνουν καθόλα έτοιμες για να υποδεχτούν και να εκδώσουν την προκήρυξη, ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. 

Δεδομένου ότικαλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για τέχνασμα απόκρυψης της ανεργίας για το φθινόπωρο, όπου και αναμένεται η εκτίναξή της. 

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση παίζει με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που περιμένουν την συγκεκριμένη εργασία και τα χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες, από την στιγμή που το Πρόγραμμα αφορά κυρίως μακροχρόνια ανέργους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιους λόγους οφείλεται η καθυστέρηση της προκήρυξης;
 

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και κατά πόσον είναι εφικτό να γίνουν οι προσλήψεις μέσα στο καλοκαίρι;

3. Θα πριμοδοτηθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και οι άνεργοι ηλικίας 55-67 ετών;

Share...
  •  
  •  

nea

Next Post

"Η Κυβέρνηση δίνει κίνητρο σε όσους προσπαθούν να κάνουν το επαγγελματικό τους ξεκίνημα"

Πε Ιούν 25 , 2020
Στη χθεσινή συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας. Ενδεικτική της ομιλίας του, είναι η δήλωσή του στην οποία αναφέρει: « Η Κυβέρνηση δίνει κίνητρο σε όσους προσπαθούσαν τόσα χρόνια, […]