Ερώτηση για τα προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ

Σήμερα κατατέθηκε ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών για την ανησυχητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΛΑΡΚΟ μετά την ένταξή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με τροπολογία του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη στις 22 Φεβρουαρίου 2020. Η τροπολογία είχε στόχο να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα της βιομηχανίας από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οικονομικού έτους 2020, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της έως να ιδιωτικοποιηθεί.

Ακολούθησαν περικοπές μισθών, μη καταβολή δώρου Πάσχα και επίδομα αδείας, μη καταβολή αποζημιώσεων σε αποχωρήσαντες εργαζόμενους, οικονομική ασφυξία των συνεργαζομένων εργολάβων λόγω της συσσώρευσης χρεών και αδιέξοδο πληθώρας επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα (μεταφορείς, ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πράκτορες, τεχνικές εταιρείες κ.ά. 

Μια κατάσταση που επιβεβαιώνεται από την επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιου Κασαπίδη, που επιβεβαιώνει τη δεινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στη Δυτική Μακεδονία.

Η ερώτηση επισημαίνει ότι τα προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ πολλαπλασιάζονται, παρά τη δέσμευση του κου Χατζηδάκη για το αντίθετο, και παρά το ότι επέλεξε να δώσει κρατική ενίσχυση 9,3 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ, σε μία εταιρεία που ένα από τα βασικά της προβλήματα είναι η καταδίκη της από την ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις.

Οι Υπουργοί ερωτώνται τι προτίθενται να κάνουν για την εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ σε προμηθευτές, μεταφορείς και εργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται σε όλη την Ελλάδα και πώς διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, την ασφάλεια των εργαζομένων, την παραγωγή μεταλλεύματος και την εξαγωγή του.

Γιώτα Πούλου

Βουλευτής Βοιωτίας 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οικονομικών

Θέμα: Σοβαρότερα τα προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ μετά την τροπολογία Χατζηδάκη και παρά την κρατική ένεση

Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ενέταξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη ΛΑΡΚΟ με σκοπό τη “σωτηρία” της, όπως δήλωσε ο κος Χατζηδάκης κατά την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας της 22ης Φεβρουαρίου του 2020 στο άρθρο 211 του Νόμου 4664/20.

Όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός είναι να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα της βιομηχανίας, στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης, από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οικονομικού έτους 2020, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της έως να ιδιωτικοποιηθεί τελικώς.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας υλοποιήθηκαν περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων ύψους τουλάχιστον 25%, ενώ δεν τους καταβλήθηκε το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από την εταιρεία πριν τον Φεβρουάριο του 2020 (πριν αναλάβει ο εκκαθαριστής) δεν έχουν λάβει, σύμφωνα με καταγγελίες τους, τις αποζημιώσεις που προβλέπονται.

Έχει ακόμη δημοσιευθεί επιστολή των εργολάβων που επί χρόνια συνεργάζονταν με τη ΛΑΡΚΟ, προς τη Διοίκηση που σημειώνει την “οικονομική ασφυξία” και τη συσσώρευση χρεών, που όπως λένε, θα τους οδηγήσει μετά βεβαιότητας στην καταστροφή τους και θα οδηγήσει στο δρόμο και όλους τους εργαζόμενους που απασχολούν. 

Τα προβλήματα αυτής της κυβερνητικής επιλογής έχουν φέρει σε αδιέξοδο πληθώρα επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα. Μεταφορείς στη Βόρειο Ελλάδα (Καστοριά και Κοζάνη), ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πράκτορες στη Θεσσαλονίκη, τεχνικές εταιρείες και εργολάβοι συντήρησης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, η διαχείριση αποβλήτων και στείρων της διεργασίας έχουν σοβαρό πρόβλημα χρεών και άρα βιωσιμότητας. Η εταιρεία δεν καλύπτει τις οφειλές της μέχρι 29 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα να οδηγεί σε χρεωκοπία δεκάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία, παρά το γεγονός ότι έως και την ημέρα ψήφισης της τροπολογίας, ο ορισθείς από τη Ν.Δ. πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ διαβεβαίωνε τους συνεργαζόμενους με την εταιρεία εργολάβους ότι «δε θα χάσουν ούτε ένα ευρώ». Για το σύνολο αυτών των ελληνικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών δεν έχει ανασταλεί καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, έχουν εκδώσει τα νόμιμα παραστατικά και έχουν καταβληθεί ή βεβαιωθεί οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για υπηρεσίες και έργα που υλοποιήθηκαν τουλάχιστον εδώ και πέντε μήνες.

Στις καταγγελίες των εργαζομένων και των προμηθευτών της ΛΑΡΚΟ, έρχεται να προστεθεί και η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιου Κασαπίδη, που επιβεβαιώνει τη δεινή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, λόγω των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αναφέρει συγκεκριμένα: “Γίναμε αποδέκτες μεγάλου αριθμού αιτημάτων εργαζόμενων, υπεργολάβων αλλά και προμηθευτών της εν λόγω εταιρείας, οι οποίοι με μεγάλη αγωνία ζητούν την εξόφληση των δεδουλευμένων και των τιμολογίων τους. Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων που αναλογούν σε εργαζόμενων και εργολάβους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, περίπου στα έξι εκατομμύρια (6.000.000) ευρώ. Κύριοι Υπουργοί, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, …. Η εξόφληση των οφειλών και των δεδουλευμένων, είναι απαραίτητη τόσο για βιοποριστικούς λόγους των εν λόγω εργαζόμενων/επαγγελματιών, όσο και για την τόνωση της τοπικής οικονομίας…». 

Είναι προφανές ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, που δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ήταν βουλευτής της ΝΔ και είχε επισήμως το “χρίσμα” της στις Περιφερειακές εκλογές, δεν θα ήθελε να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αλλά, η διαμορφωθείσα κατάσταση σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ και η πίεση της κοινωνίας και των τοπικών παραγωγικών φορέων, ανάγκασε τον κύριο Κασαπίδη στείλει την εν λόγω επιστολή.

Από το Μάρτιο έως σήμερα η κατάσταση έχει παρουσιάσει αλλαγές μόνο προς το χειρότερο καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για απλήρωτους εργολάβους, μεταφορείς και προμηθευτές, οι οποίοι συνεργάζονταν επί χρόνια με την εταιρεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην παύση λειτουργίας της εταιρείας.

Όπως προκύπτει από όλα τα ανωτέρω πραγματικά δεδομένα τα προβλήματα στη ΛΑΡΚΟ πολλαπλασιάζονται, παρά το ότι ο κος Χατζηδάκης δεσμεύτηκε για το αντίθετο, και παρά το ότι επέλεξε να δώσει κρατική ενίσχυση 9,3 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ, σε μία εταιρεία που ένα από τα βασικά της προβλήματα είναι η καταδίκη της από την ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις.

Επειδή η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας για τη Φθιώτιδα, την Εύβοια και τη Δυτική Μακεδονία.

Επειδή η ΛΑΡΚΟ απασχολεί πάνω από 1200 εργαζόμενους

Επειδή το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ συνεπάγεται την απώλεια 1170 έως 3900 έμμεσων θέσεων εργασίας, πάνω από 40 εκατ. ευρώ χρηματικών εκροών για υπηρεσίες τρίτων μερών

Επειδή η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μία από τις λίγες βιομηχανίες με τόσο έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα

Επειδή η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Επειδή η σταδιακή απαξίωση της εταιρείας δε θα οδηγήσει στην “εξυγίανσή” της αλλά σε πτώχευση που ενδεχομένως να αποτελεί μόνο επιθυμία κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων 

Επειδή, με τις δεδομένες συνθήκες, τίθεται σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία της εταιρείας προς τους πελάτες της καθώς έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τη μεταφορά του μεταλλεύματος από τα μεταλλεία Καστοριάς και Κοζάνης

Επειδή, τους τελευταίους μήνες, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας δεν εκτελούνται ούτε και οι τακτικές και στοιχειώδεις συντηρήσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων

Ερωτώνται οι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών:

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε για την εξόφληση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ σε προμηθευτές, μεταφορείς και εργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται σε όλη την Ελλάδα;
  2. Πώς διασφαλίζετε την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, την ασφάλεια των εργαζομένων, την παραγωγή μεταλλεύματος και την εξαγωγή;
Share...
  • 2
  •  

nea

Next Post

Ιερώνυμος: H 24η Ιουλίου ημέρα πένθους για την ορθοδοξία και ολόκληρο τον ελληνισμό

Τρ Ιούλ 21 , 2020
«Λυπάμαι βαθύτατα που οι ισχυροί του κόσμου τούτου, οι περισσότεροι τουλάχιστον εξ αυτών, κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους ή μάλλον πίσω από τους δικούς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς υπολογισμούς», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφορικά με τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί την 24η Ιουλίου.Μιλώντας στο […]