Ποιός θα πληρώσει το …μάρμαρο!!!

Σας θυμίσει ..κάτι η …ιστορία αυτή!!!

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι εργαζόμενος σε Ν.Π.Ι.Δ. δικαιώθηκε τόσο πρωτόδικα όσο και εφετειακά για τον τρόπο αντιμετώπισης από τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου και όχι από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την Εφετειακή Απόφαση που δικαιώνει τον εργαζόμενο υποχρεώνει το Νομικό Πρόσωπο να καταβάλει ένα σημαντικό ποσό που ξεπερνά τις 40.000,00 ευρώ.
Τέτοια περιστατικά απασχολούν συχνά τα Δικαστήρια που περνούν ασχολίαστα αλλά το συγκεκριμένο έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το Ν.Π.Ι.Δ. δεν έχει στο Ταμείο του, το ποσό, και την περασμένη εβδομάδα σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. ασχολήθηκε με το θέμα αλλά δεν μπορέσαμε να μάθουμε ποιά ήταν η απόφασή του.
Η αναφορά γίνεται για τον απλούστατο λόγο.
Υποχρεούται το Ν.Π.Ι.Δ. να καταβάλει το ποσό που προβλέπεται από την Εφετειακή Απόφαση ή το ποσό αυτό θα πρέπει να καταλογισθεί σε βάρος του υπεύθυνου, που δημιούργησε την κατάσταση αυτή; Είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να δώσουν την απάντηση τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Για την ενημέρωση τόσο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και της κοινής γνώμης αναφέρουμε παρακάτω αποσπάσματα από την Απόφαση του Εφετείου Λαμίας.
«….προκύπτει ότι εκ μέρους του εργοδότη καταγγελία σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου είναι μονομερής, αναιτιώδης και απευθυντέα δικαιοπραξία……..»
«Μόνη η αυθαίρετη απουσία από την εργασία του, η οποία συνιστά αντισυμβατική συμπεριφορά αυτού και παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα να καταγγείλει αυτός τη σύμβαση εργασίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί δίχως άλλο, ως καταγγελία από την πλευρά του εργαζόμενου, αλλά για να ισχύσει ως τέτοια, θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα περιστατικά ……..».
«…ο πρόεδρος του δ.σ. του εναγομένου σωματείου, επεχείρησε τόσο να επιφέρει μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων παροχής της εργασίας της, όσο και να επιδεικνύει συστηματικά προς το πρόσωπό της, ιδιαζόντως υποτιμητική, με λόγο και έργα ακόμα και ενώπιον τρίτων, συμπεριφορά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση σ’ αυτή των αναφερομένων με έντονα δυσμενή συμπτώματα και χαρακτηριστικά ψυχικών καταστάσεων….».
«…ήτοι μόνο δια του ως άνω προέδρου του διοικητικού συμβουλίου αυτού και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και λήψη απόφασης από το διοικητικό συμβούλιο….».
«…ο νόμιμος εκπρόπωπος του εναγομένου, συμπεριφερόταν προς την ενάγουσα κατ’ επανάληψη υποτιμητικά, προσβλητικά και με ύφος επιθετικό και ανοίκειο την απειλούσε ότι θα της περικόψει το μισθό επειδή αμείβεται υψηλά, ότι θα πρέπει να ξεχάσει τη μεταχείριση και ανοχή που είχε…».
Από τα παραπάνω αποσπάσματα αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η απόφαση που έλαβε η θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο και αν θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα:
Ποιός είναι υπεύθυνος για την δημιουργηθείσα κατάσταση;
Ποιός υποχρεούται να καταβάλει το επιδικασθέν ποσό;
Ας μην ξεχνάμε ότι τα χρήματα που διαχειρίζεται το διοικητικό συμβούλιο του Ν.Π.Ι.Δ. δεν είναι χρήματα του δ.σ. αλλά των μελών του και θα πρέπει να προβληματισθούν όσοι θα αποφασίσουν σχετικά, γιατί ίσως αργότερα και σε πιθανή αλλαγή του δ.σ. να προκύψουν στοιχεία επιβαρυντικά γι’ αυτούς που πιθανόν θα πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση.
Πραγματικά είναι εξωφρονικό αυτό που σήμερα συμβαίνει και όλοι κοιμούνται τον «ύπμο του δικαίου» και μάλιστα όταν αττό τους αφορά άμεσα. Σίγουρα τα μέλη του Ν.Π.Ι.Δ. θεωρούνται από τους κρατούντες, τουλάχιστον ηλίθιοι, αφού δεν αντιδρούν και αποδέχονται μοιρολατρικά τον παραπάνω χαρακτηρισμό. Φυσικά εμάς δεν μας αφορά, αλλά αν οι ίδιοι αποδέχονται ότι είναι ηλίθιοι, είναι δικό τους πρόβλημα.
Σε περίπτωση που αντιδράσουν να είναι βέβαιοι ότι θα είμαστε στο πλευρό τους, αλλά βλέπετε οι καιροί είναι δύσκολοι και ορισμένοι που θέλουν να θεωρούνται «μορφωμένοι» αποδέχονται τον χαρακτηρισμό του «ηλίθιου». Σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Αυτό που είναι σίγουρο, είναι όταν «ξυπνήσουν« οι ενδιαφερόμενοι θα “πέσει” πολύ γέλιο!!!

Share...
  • 1
  •  

nea

Next Post

Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την επαναλειτουργία της ΠΕΛ, ζήτησε ο Θέμης Χειμάρας

Τρ Ιούλ 28 , 2020
Τη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία η προώθηση μέτρων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την παροχή κινήτρων σε start-up επιχειρήσεις, υπογράμμισε στην χθεσινή του ομιλία, ο Βουλευτής της ΝΔ από τη Φθιώτιδα, Θέμης Χειμάρας, με αφορμή την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το […]