Ανοικτή επιστολή στον Δήμαρχο Μακρακώμης

ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Δήμαρχο και όλους τους δημ. συμβούλους  του Δήμου Μακρακώμης                                                            

Την Δευτέρα 28/9/2020 συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαμε και γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά  για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο Πικροβούνι, για την οποία έχουν γραπτά κατατεθεί στον Δήμο Μακρακώμης  οι αντιδράσεις των πολιτών με 500 υπογραφές,  φορέων και έντεκα κοινοτήτων από 21/8 και 9/9/2020.  

Όπως είχαμε προβλέψει, μετά την ΜΠΕ στο Πικροβούνι κατατέθηκε νέα ΜΠΕ για τα αιολικά πάρκα σε Καστρί-Κοκκάλια, Καράβι- Αλογοβούνι, Τύμπανο –Τρυπήρι στην κορυφογραμμή της Οξυάς – Σαράνταινας και για την οποία η διαβούλευση λήγει στις 27/10/20

Δεδομένης της αιτιολογημένης άρνησης του Δήμου (επιστολή Δημάρχου Σπερχειάδας ΕΥΠΕ 12/3/2003) στην πρώτη ΜΠΕ  για τα ίδια αιολικά πάρκα και της με αρ.2303/19-6-2014  Ενώπιον του ΣτΕ Αίτησης των Δήμων Μακρακώμης και Καρπενησίου για την Ακύρωση της Χορήγησης Άδειας Εγκατάστασης για τον Αιολικό Σταθμό στο Πικροβούνι, θα περιμέναμε την άμεση αντίδραση του Δήμου μας και στην νέα ΜΠΕ τόσο για το Πικροβούνι όσο και για την Οξυά, όπως είδαμε ότι έκανε ο Δήμος Καρπενησίου με την από 21/9/20 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου. 

Από τότε μέχρι και τώρα που επανήλθε το θέμα, ουδέποτε συζητήθηκε στο Δ.Σ, ουδέποτε ενημερώθηκαν από τον Δήμο οι κάτοικοι, οι φορείς και οι κοινότητες, ώστε να εκφραστούν επιχειρήματα και απόψεις  για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το  περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους,  το μέλλον των χωριών – κοινοτήτων και τις προοπτικές ανάπτυξης όλου του δήμου αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Φθιώτιδας.

Δεδομένου δε ότι καμία παράταξη στο πρόγραμμά της δεν αναφέρεται στο θέμα των Αιολικών στην Σαράνταινα και γενικά  τις βουνοκορφές  που βρίσκονται στα όρια του Δήμου και κύρια  στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχουν: 

Απαιτούμε η συμπολίτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν ανοικτά και δημόσια. (σημ. η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια)

Απαιτούμε όλοι οι δημ. σύμβουλοι  να  αναλάβουν την ευθύνη για την δημοκρατικά γνήσια  έκφραση της θέλησης της κοινωνίας, όπως έχουν υποχρέωση και να μην σιωπούν ούτε να ανέχονται την αναστολή της στοιχειώδους δημοκρατικής λειτουργίας του δημ. συμβουλίου και των δικαιωμάτων των τοπικών κοινοτήτων και των πολιτών που κοντεύει να γίνει ο κανόνας  με την επίκληση του κορωνοιού. 

Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ, αλλά και για άλλα και οι αιρετοί  ιδίως, έχουν ευθύνη για τα θέματα λειτουργίας της δημοκρατίας σε όλες τις εκφράσεις της δημόσιας ζωής.

Η ανοικτή, δημόσια και δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων συλλογικών οργάνων του Δήμου, μπορεί να εξασφαλιστεί (όπως βλέπουμε να γίνεται στην Περιφέρεια και σε άλλους Δήμους) και στη εποχή του κορωνοΐού:

  • Είτε με δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών με περιορισμένη συμμετοχή και  κατά θέμα εκπροσώπων φορέων και πολιτών (τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας)
  • Είτε με ανοικτή και δημόσια τηλεδιάσκεψη στην οποία να μπορούν να συμμετέχουν, σε περιορισμένο για τεχνικούς λόγους αριθμό, οι κατά θέμα ενδιαφερόμενοι φορείς ή πολίτες  

Για τον σκοπό αυτό, ΚΑΛΟΎΜΕ και πάλι τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ και όλους τους δημοτικούς συμβούλους να θέσουν ΑΜΕΣΑ το θέμα των Αιολικών Σταθμών στην Οξυά και της συγκεκριμένης γνωμοδότησης για την νέα ΜΠΕ  σε συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο, στο οποίο ζητάμε να συμμετέχουν δύο (τουλάχιστον) εκπρόσωποί μας.

Να εκφραστεί επικαιροποιημένη η άποψη του Δήμου Μακρακώμης και με απόφαση του δημ. συμβουλίου να διαβιβαστεί στην Περιφέρεια, εντός της προθεσμίας διαβούλευσης της ΜΠΕ για Καστρί-Κοκκάλια, Καράβι- Αλογοβούνι, Τύμπανο –Τρυπήρι.                                                      Σπερχειάδα  5/10/2020

Βλαχάκης Νικόλαος, πρόεδρος ΕΠΟΣ Μακρακώμης

Καλογερά Αρχοντούλα, κάτοικος Γαρδικίου Ομιλαίων

Μαμπλέκου Ζωή, κάτοικος Μακρακώμης

Στριφτός Ιωάννης, πρόεδρος Κτηνοτρόφων Δυτ. Φθιώτιδας

Λάγιος Γρηγόρης, κάτοικος Σπερχειάδας

Share...
  •  
  •  

nea

Next Post

Πανδημοκρατικό κάλεσμα, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής σήμερα στη Λιβαδειά

Τρ Οκτ 6 , 2020
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020, 7.00 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς Η ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής αποτελεί έναν ιστορικό σημείο για την Ελληνική Δημοκρατία.  Τα θύματα των επιθέσεων, οι συνήγοροι υπεράσπισης, το αντιφασιστικό κίνημα μα πάνω από όλους η μάνα του Παύλου, η Μάγδα Φύσσα, έδωσαν καθημερινά -επί […]