Χαιρετισμός Δημάρχου Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας Γιάννη Σταθά για την 79η Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνο

Το Μεσόβουνο της Κοζάνης είναι ένα χωριό που δημιούργησαν Πόντιοι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι οποίοι με την ανταλλαγή πληθυσμών ρίζωσαν στη μακεδονική γη, δέθηκαν μαζί της και έκαναν οικογένειες. Κι όταν η Ελλάδα εισήλθε στην μαύρη περίοδο της Κατοχής, στο Μεσόβουνο δημιουργήθηκε μία από τις πρώτες ομάδες αντίστασης κατά του ναζισμού, με πρώτη μαζική αντιστασιακή πράξη την άρνηση παράδοσης της αγροτικής παραγωγής στις αρχές κατοχής το φθινόπωρο του 1941.

              Στις 23 Οκτωβρίου 1941 γερμανική δύναμη αποτελούμενη από 40 αυτοκίνητα με στρατιώτες της Βέρμαχτ, σε συνεργασία με τον διορισμένο δήμαρχο Κοζάνης Κ. Γεωργαντά και τις δοσιλογικές αρχές της πόλης, εισέρχεται στο Μεσόβουνο για να εφαρμόσει σχέδιο καταστολής της αντίστασης, βίας και τρομοκρατίας έναντι του άμαχου πληθυσμού. Περικυκλώνουν το χωριό, συγκεντρώνουν τους άνδρες ηλικίας 16 έως 69 ετών και τους εκτελούν. Σύμφωνα με τους επιζήσαντες ο αριθμός των εκτελεσμένων ξεπέρασε τους 160. Στη συνέχεια πυρπολούν και καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό. 

              Οι Μεσοβουνιώτες ακολουθούν το δρόμο της προσφυγιάς για δεύτερη φορά. Αναζητούν καταφύγιο στη γύρω περιοχή, αλλά επιστρέφουν στο χωριό τους το 1942, χτίζουν πρόχειρες κατοικίες για να υποστούν στις 22 Απριλίου 1944 τη δεύτερη σφαγή από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Αυτή τη φορά ‘’αρχιτέκτονας’’ του εγκλήματος ήταν ο συνταγματάρχης των Ες Ες Καρλ Σύμερς, ο σφαγέας του Διστόμου.

              Σήμερα το Μεσόβουνο ανήκει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και αποτελεί σύμβολο του διαρκούς αγώνα κατά του ναζισμού, του αγώνα της προάσπισης της δημοκρατίας.

              Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Share...
  •  
  •  

nea

Next Post

Πραγματοποίηση γρήγορων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού COVID – 19 στη Χαιρώνεια

Κυ Οκτ 25 , 2020
Πραγματοποιήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου, τα 76 γρήγορα τεστ ανίχνευσης (rapid tests) του κορωνοϊού COVID – 19 στην Κοινότητα Χαιρωνείας και όλα τα δείγματα βγήκαν αρνητικά.  Ο Δήμος Λεβαδέων θα συνεχίσει την πραγματοποίηση γρήγορων τεστ την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 08:30 στο Κοινοτικό Κατάστημα Αγίου Γεωργίου.  Παρακαλούνται να προσέλθουν για εξέταση μόνο όσοι δημότες ανήκουν […]