Διόρθωση των παρατυπιών στις επιστροφές των παρακρατηθέντων ποσών από τον ΕΦΚΑ

Μετά από σοβαρές καταγγελίες για παρατυπίες στην επιστροφή των παρακρατηθέντων της περιόδου 11/06/2015–13/05/2016 στους προσφυγόντες συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από την απόφαση υπ’ αρίθμ. 1439/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουν 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως αναφέρουν:

Ο «επιτελικός» εμπαιγμός των συνταξιούχων φαίνεται ότι αποτελεί ακόμη ένα κατόρθωμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως καταγγέλλεται από  τους ίδιους τους δικαιούχους, τα ποσά ή δεν έχουν επιστραφεί καθόλου ή είναι πολύ μικρότερα από τα προβλεπόμενα, ενώ παρατηρούνται και εντελώς αδικαιολόγητες και παράλογες αποκλίσεις μεταξύ δικαιούχων με παρόμοια κριτήρια!

Οι συνταξιούχοι αναγκάζονται τώρα να συνεχίσουν τον αγώνα τους με νέες ενστάσεις και παράταση της ταλαιπωρίας τους.

Ζητούμε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να συμμορφωθούν άμεσα με την Απόφαση του ΣτΕ και να καταβάλουν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα οφειλόμενα ποσά!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών και τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Θέμα: «Καταγγελίες συνταξιούχων για σοβαρές παρατυπίες στις επιστροφές των παρακρατιθέντων ποσών από τον ΕΦΚΑ, κατόπιν της Απόφασης υπ’ αρίθμ. 1439/2020 του ΣτΕ»

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να επιστραφούν, σε συνταξιούχους που έχουν προσφύγει, παρακρατηθέντα ποσά σύνταξης για το διάστημα από 11/06/2015 έως 13/05/2016. Όπως προκύπτει, όμως, από καταγγελίες εκατοντάδων συνταξιούχων, αρκετές από τις οποίες έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στην καταβολή αυτών των ποσών.

Συγκεκριμένα, πολλοί από τους δικαιούχους συνταξιούχους έχουν λάβει πολύ μικρότερα ποσά από τα προβλεπόμενα στην απόφαση ή και καθόλου, ενώ δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για τις αποκλίσεις αυτές, με βάση τα ενημερωτικά σημειώματα που συνοδεύουν τις επιστροφές. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι συνταξιούχοι, με παρόμοια κριτήρια συνταξιοδότησης από τον ίδιο κλάδο, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν το ίδιο διάστημα, λαμβάνουν τελείως διαφορετικά ποσά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πανελλαδικά αποτελεί η περίπτωση τριών συνταξιούχων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ από την περιοχή της Λιβαδειάς, Π.Ε. Βοιωτίας, οι οποίοι έλαβαν στις 26 Οκτωβρίου επιστροφή σημαντικά υπολειπόμενη του ποσού που ο ΕΦΚΑ όφειλε να τους καταβάλει ή και μηδενική. Συγκεκριμένα, ο πρώτος έλαβε 616,19 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να λάβει 3020,71 ευρώ, ενώ ο δεύτερος και ο τρίτος, οι οποίοι θα έπρεπε να λάβουν επιστροφή 3038,53 ευρώ και 3.273,05 ευρώ αντίστοιχα, δεν έλαβαν καθόλου επιστροφή, την ίδια στιγμή που έτερος συνάδελφός τους με παρόμοια κριτήρια έλαβε το σύνολο του ποσού!

Αποτέλεσμα αυτών των αδικαιολόγητων αποκλίσεων είναι να υποβάλουν και οι τρεις «Αίτηση Θεραπείας» (επισυνάπτονται στο παρόν), όπως άλλωστε η «Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους» (ΕΝΥΠΕΚ) έχει παροτρύνει τους συνταξιούχους να πράττουν άμεσα σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεδομένου ότι η μη υποβολή της ισοδυναμεί με αποδοχή του λάθους. Στο κείμενο της ένστασης ζητείται η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, καθώς και έκδοση νέου εκκαθαριστικού, το οποίο θα είναι ενημερωμένο με τις διορθώσεις στη σύνταξη.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ο τρόπος που η Κυβέρνηση ερμήνευσε την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ, κατά την μετέπειτα νομοθέτηση διατάξεων για περιορισμό των αναδρομικών μόνο στην κύρια σύνταξη, έχει αναγκάσει τους συνταξιούχους σε συνέχιση των δικαστικών αγώνων για τα δώρα και τις επικουρικές.

Επομένως:

Επειδή οι αιτούντες δικαιούχοι δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση ή ενημέρωση μέχρι τώρα και το απαράδεκτο φαινόμενο της μη ορθής καταβολής του ποσού παρατείνει την ταλαιπωρία τους και τους οδηγεί σε νέους δικαστικούς αγώνες.

Επειδή η παραπάνω τακτική της Κυβέρνησης συνιστά προκλητικό εμπαιγμό για τους συνταξιούχους.

Επειδή οι παρατυπίες που έχουν επισημανθεί αντίκεινται στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 και 5) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 και 1).

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

(α) Με βάση ποια κριτήρια γίνεται ο υπολογισμός των ποσών της επιστροφής και πώς δικαιολογούνται οι ανωτέρω αναφερόμενες αποκλίσεις στα επιστρεφόμενα ποσά; 

(β) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να εξαλειφθούν οι εν λόγω αποκλίσεις που παρατηρούνται τόσο στην Π.Ε. Βοιωτίας, όσο και σε ολόκληρη την χώρα, και να λάβουν άμεσα οι δικαιούχοι το σύνολο των  προβλεπόμενων ποσών;   

γ) Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση υπ’ αρίθμ. 1439/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ και να καταβληθούν στους δικαιούχους τα ποσά που αντιστοιχούν όχι μόνο στις κύριες συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές και στα δώρα;

Share...

nea

Next Post

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό – Τουρισμό»

Πα Δεκ 11 , 2020
Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ιωάννη Βρούτση σχετικά με τη δυσμενή μεταχείριση των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού.   Ο Γιώργος Μουλκιώτης, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι για τους εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό με υποχρεωτικό δικαίωμα επαναπρόσληψης, σταμάτησε το […]