Προσωρινή έκθεση του γλυπτού «Οιδίποδας» στο Μουσείο Θηβών

Το γλυπτό «Οιδίποδας», έργο του γλύπτη Δημήτρη Δήμου, φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών.

Το σύγχρονο γλυπτό από μπρούντζο είναι τοποθετημένο στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Η τοποθέτησή του εν μέσω του σκληρού lockdown αποτελεί μια συμβολική πρόταση-εικαστική παρέμβαση του δημιουργού, που αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς που βιώνει η πόλη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Οιδίποδας είναι ένας ήρωας που αναγνωρίζει ότι οι πράξεις του οδήγησαν την πόλη της Θήβας στη δίνη ενός ανυπολόγιστου κακού.

Η έκθεση του γλυπτού αποτελεί μια υπενθύμιση για τη σημαντική συμβολή των μουσείων, έστω και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες που κρατούν μακριά τους επισκέπτες. Ακόμη και εν μέσω αυστηρών περιοριστικών μέτρων, οι πολιτιστικές δράσεις προσδίδουν μια νότα αισιοδοξίας κι ελπίδας ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν.

Το έργο ενέχει ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι στα αρχαία ευρήματα δεν υπάρχει γλυπτό που να ταυτίζεται με τον Οιδίποδα, παρά μόνο σε εικονιστικές παραστάσεις σε αντικείμενα κεραμεικής.

Η προσωρινή έκθεση του σύγχρονου γλυπτού διαρκεί από τις 14 έως τις 29 Ιανουαρίου 2021.

Share...

nea

Next Post

Προτάσεις του Συνδεσμου Εστίασης Στερεάς Ελλάδας για το μέλλον του κλάδου

Πε Ιαν 14 , 2021
Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήσαμε, σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την άμεση λήψη μέτρων για τον κλάδο της Εστίασης. – – ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΣΠΑΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ […]